בראש של מוש

בית משפט בתל אביב צילום נטלי פורטי
בית משפט בתל אביב צילום נטלי פורטי

"שינוי חברתי יכול לבוא רק דרך מערכת המשפט"

עו"ד ינון היימן, פסיכולוג וד"ר (קרימינולוגיה), התארח בתכנית "בראש של מוש" ברדיו החברתי ושטח את משנתו על הסדר החברתי הרצוי מבחינתו והדרכים להגיע לשם.

לשאלתו של עו"ד מוש חוג'ה האם המשפט מושפע מהיבטים פסיכולוגיים ענה היימן: "חד משמעית כן. אם לא היה קשר זה לא היה משנה איזה עורך דין מייצג אותך. יש עורכי דין שאתה מוכן לתת להם מיליון שקל שייצגו אותך ויש עורכי דין שאתה לא מוכן לתת להם שקל כדי שייצגו אותך. אם המשפט היה אובייקטיבי לחלוטין זה לא היה משנה".

האם תיק משפטי אחד יכול להשיג תוצאה שונה אצל אותו שופט ביום אחר?

"לפי המחקרים התשובה היא כן".

האם אותו תיק יקבל תוצאה שונה אצל שופט אחר?

"בוודאי. לכל שופט יש דינמיקה שונה ומטען שונה. אם לדוגמה יש תיק של תאונת דרכים והשופט שדן בתיק הוא קרוב משפחה של אדם שנהרג בתאונה זה ישפיע על התוצאה של המשפט. כולנו בסופו של דבר בני אדם".

צפו בעו"ד ינון עונה על "המשאל" של עו"ד מוש חוג'ה:

 

מה יותר חשוב: איכות הטיעון או איכות הטוען?

"זה משולב. אם אתה אדם איכותי ואתה לומד את התיק ואתה מכיר את הדינמיקה מסביב אתה תטען טוב יותר".

מה התפקיד העיקרי של עורך דין?

"להביא את התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח".

כדי לעשות זאת הוא צריך להיות יותר משפטן או יותר פסיכולוג?

"משפטן".

למה הלכת ללמוד פסיכולוגיה?

"כי בשנה השנייה ללימודים הייתי צריך להוסיף עוד מקצוע. התלבטתי בין פסיכולוגיה לרפואה. הסיבה שבחרתי בפסיכולוגיה היא שהיא צמודה לפקולטה של המשפט בעוד הפקולטה לרפואה נמצאת בקצה השני של העיר".

אז זה רק יד המקרה?

"לא ממש. אני בן למשפחה שכולה. אבא שלי נהרג במלחמת יום הכיפורים. מאז שאני בן 3 החלום שלי היה להצדיע מעל הקבר של אבא שלי. מי שמצדיע זה רק קצין ולכן היה חשוב לי ללכת לקצונה ולחתום קבע רק כדי לבצע את הפעולה הפשוטה הזו. לימים היה חשוב לי להבין מה הניע אותי לעשות את המאמצים האלה בשביל פעולה אחת פשוטה והבנתי שלימודי פסיכולוגיה יכולים לסייע לי בכך".