בראש של מוש

מרדכי קידר צילום בראש של מוש
מרדכי קידר צילום בראש של מוש

"אנחנו מדברים מערבית, הגיע הזמן שנדבר ערבית"

הכותרת הזו היא המסקנה המתבקשת משיחה מרתקת, אך מדאיגה, שנערכה ברדיו החברתי הראשון בין עו"ד מוש חוג'ה לד"ר מרדכי קידר במסגרת התכנית "בראש של מוש".

קידר, מזרחן ומרצה במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן ועמית מחקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, הסביר באריכות שהערבים בונים נרטיב מחדש. "הם מספרים סיפור ומתחילים להאמין בזה ואז הם הופכים את הנרטיב למציאות. יום אחד ראיתי בטלוויזיה הירדנית שיעור היסטוריה באוניברסיטת עמאן", מספר קידר. "נדהמתי לשמוע את המרצה מסביר לסטודנטים של תואר שני שהתנ"ך נכתב רק ב-1948, כדי להסביר את להצדיק את המפעל הציוני. את השקר הזה מאוד קל להפריך כי יש לתנ"ך תרגומים מהמאה הראשונה לספירה. גם הוא נעשה כדי להצדיק את הכיבוש הציוני?"

עם זאת, קידר לא פותר את הצד הישראלי מאשמה.

"הישראלים לא מכירים בכלל את העולם הערבי", אומר קידר. "הם חושבים שכל הערבים דומים וזה רחוק מהמציאות וזה בגלל שאנחנו מתנשאים על הצד השני. בעיניי ההחלטה להפסיק ללמד ערבית בבתי ספר חמורה יותר מההחלטה להפסיק ללמוד אנגלית".

לדבריו, הדיאלוג עם ערבים בשפתם הרבה יותר חשוב מאשר דיאלוג שנעשה בכל שפה אחרת. "הערבים רואים באנגלית סמל למדינות שכבשו אותם והם רוצים להשתחרר מהן, לכן כשאתה מדבר איתם אנגלית הם באופן אוטומטי מתייחסים אליך בחשדנות".

כשנשאל האם כל ערבי הוא טרוריסט ענה שלא. לשאלה הבאה השיב ש"כיום רוב הטרוריסטים מוסלמים".

פעולות טרור רבות נקשרו ביחס של המוסלמים לירושלים, אולם לדברי ד"ר קידר מדובר בקשר שנוצר בשלב מאוחר של ההיסטוריה. "ירושלים לא מופיעה בקוראן", הוא אומר ומוכן להתעמת בנושא עם כל מומחה מהעולם הערבי. "50 שנה אחרי שמוחמד מת (632 לספירה) פרץ מרד במכה. בני מכה לא אפשרו לבני אומאיה שהתנחלו באזור שלנו ללכת לחאג'. הם חיפשו מקום אחר לחאג' והם בחרו בירושלים. הם אמרו שמוחמד מגיע מירושלים למרות שבמקור הוא בא מכפר שנקרא ג'ורענה 29 ק"מ ממכה".

צפו בראיון:

 

 

לאורך השיחה עלו הרבה הבדלים בין המנטליות הערבית ליהודית ולנוצרית, המרתק שבהם היה היחס להגירה. "אצלנו הגירה היא בלית ברירה, אצל הערבים זו אופציה ראשונה, כפי שמוחמד היגר – תאריך שהפך להכי חשוב עבור המוסלמים. זה גם מלמד על משהו על המוסלמים. אצל הנוצרים מתחילים את הספירה מהיום שבו ישו נימול. אצל המוסלמים שנת הולדתו של מוחמד (570 לספירה) לא חשובה, וגם לא השנה שבה קיבל את ההשראה האלוהית, אלא התאריך שבו היגר ממכה למדינה. למה? כי הוא הפך מאדם נרדף ומושפל לפוליטיקאי במדינה".